vekstlys

Guide til valg av vekstlys for planter

Guide til valg av vekstlys for planter

editorial

Dyrking av planter innendørs blir stadig mer populært, som en del av urban gardening-trenden, for selvdyrkere som ønsker å forlenge vekstsesongen, eller simpelthen av plantelskere som vil gi sine grønne venner de beste forhold å vokse under året rundt. Vekstlys – noen ganger omtalt som plantelys eller kunstig dagslys – er derfor et stadig viktigere verktøy for plantedyrkere. Vekstlys gjør det mulig å dyrke nesten alt innendørs, uansett årstiden eller det naturlige lysforholdet. I denne artikkelen skal vi utforske hva vekstlys er, de ulike typene som er tilgjengelige, og hvordan du velger det beste vekstlyset for dine behov.

Hva er vekstlys?

Vekstlys er kunstige lyskilder designet for å etterligne det naturlige sollyset som driver fotosyntesen i plantene, prosessen plantene bruker for å omdanne lys, karbondioksid og vann til glukose og oksygen. Planter har forskjellige lysbehov avhengig av vekststadiet de befinner seg i; noen planter krever mye lys mens andre tåler mindre godt sterk belysning. God kunnskap om hva ulike planter krever, kombinert med korrekt bruk av vekstlys, kan øke plantenes vekst og gjøre dyrkingen mer vellykket.

Ulike typer av vekstlys

Lysdioder (LED)

LED-vekstlys er i ferd med å bli normen takket være sin lang levetid og energieffektivitet. LED-lys kan produsere fullt spektrum lys eller vise stemte farger for ulike vekstfaser (ofte rødt og blått lys). De er ofte best for den som ser etter en solid langsiktig løsning.

Lysstoffrør

Lysstoffrør, som T5- og T8-rør, har betydelig lavere varmeutvikling sammenlignet med andre vekstlys som high intensity discharge (HID) lys, noe som gjør dem ideelle for små rom eller tette vekstområder. De er mer energieffektive enn gamle glødepærer og brukes ofte til å starte frø og til dyrking av lettelskende planter som urter.

High intensity discharge (HID)

HID-vekstlys, herunder både metalldamplamper (MH) og høytrykksnatriumlamper (HPS), har vært populære på grunn av deres høye lysintensitet, som er perfekt for større planter som har store lysbehov. Problemet med HID-vekstlys er at de utvikler en betydelig mengde varme og krever ofte ekstra ventilasjon.

Kompaktlysrør (CFL)

CFL-vekstlys gir en god mengde lys og bruker relativt lite energi. De passerer godt for hjemmegartnere siden de passer i standard skrusokler, er billigere i innkjøp og genererer ikke så mye varme som HIDs.

vekstlys

Hvordan velge riktig vekstlys

Når du skal velger vekstlys, er det flere faktorer du må ta hensyn til for å sikre at plantene får det de trenger. Her er noen fokusområder:

Spekter

Planter trenger forskjellige lysbølgelengder under forskjellige stadier av veksten. Et fullt spektrum vekstlys vil dekke alle stadiene fra spir til blomst. Vær oppmerksom på hvorvidt lysene kan skiftes mellom forskjellige spekteret til slike behov.

Varighet

Hvor lenge skal lysene være skrudd på per dag? Dette kan variere basert på plantetypen og vekstfasen. Bruk en timer for å hjelpe deg med å regulere dette.

Effektivitet og varighet

Det hører også med å se på hvor mye varme en lyskilde produserer og hvor lenge den varer før den taper styrke. LED-lyskilder er på denne fronten overlegne med lengre levetid og lavere varmeutvikling.